Пошук товару або артикулу...

Як правильно заварювати листовий чай

Как правильно заваривать листовой чай

А ви вмієте заварювати чай? Це просте питання насправді з каверзою, адже неправильне заварювання може зіпсувати навіть кращий бленд — напій буде недостатньо смачним і ароматним, якщо чайне листя не розкриється. Тому важливо не лише вибрати якісний чай, а й уміти його правильно заварювати. І в цій статті ми розповімо вам, як це робити.

Рецепт ідеального чаю: три складові


Для смачного та ароматного чаю вам потрібні: чиста вода, відповідний посуд та вивірена температура води у чайнику.

Гарна вода — гарантія гарного чаю


Неякісна, погана вода може зіпсувати смак та аромат чаю, тому важливо використовувати максимально чисту, в ідеалі джерельну або ключову воду. Однак більшість городян користуються водою з-під крана або купують бутельовану. Останню можна використовувати для заварювання одразу, без додаткового очищення. А ось воду з крана обов'язково варто спочатку відфільтрувати, після чого дати їй відстоятись кілька годин у ємності без кришки, і лише після цього кип'ятити у чайнику. Зверніть увагу, жорстку воду потрібно пом'якшити сіллю, харчовою содою чи цукром – досить і щіпки.

Посуд має «дихати»


Відмовтеся від металевих ємностей – цей матеріал зовсім не «дихає». Ідеальна для чаю порцеляна, яка добре прогрівається та довго тримає температуру. Китайці, винахідники чаю та чайних церемоній, звертають увагу навіть на сорт глини, використаний для створення посуду. Хтозна, можливо, тому там досі найсмачніший чай.

Правильна температура – критично важлива при заварюванні чаю


Для кожного сорту чаю — своя рекомендована температура заварювання (зазвичай її вказують на упаковці). Часто пропонується заливати листя окропом. Ця температура підходить для більшості сортів чаю, але є нюанс: ви повинні зловити «білий ключ» — це момент закипання води, коли з дна піднімається нагору багато дрібних бульбашок. Якщо перекип'яти воду, листя просто звариться, і чайний букет не розкриється.


На думку англійців, пити чай варто в перші 20 хвилин після заварювання, тому що після цього всі корисні речовини з напою випаровуються. Достовірність цієї інформації під сумнівом, але смак він точно втрачає. Тож не відкладайте задоволення!

А може, долити окропу?


В Україні багато любителів чаю з метою економії практикують повторне заварювання – просто доливають окріп до вже використаної заварки. У країнах Азії також практикують таке, але з елітними сортами чаю, причому деякі з яких можна заварювати до 9 разів. А ось масмаркетні чаї з магазину не підходять для повторного заварювання через втрату смакових якостей. Виняток — цільнолистковий чай з товстим, великим і добре скрученим листям. Його можна заварювати двічі, з обов'язковим дотриманням усіх правил заварювання, як і вперше.


Кількість допустимих заварювань залежить від сорту чаю:

  • - чорний чай – не більше 2 разів;

  • - жовтий, білий та зелений чай – до 4 разів;

  • - улун – до 9 разів;

  • - пуер – до 10 заварювань!


Результати залежить від якості чайного листа. Якщо вона висока, то букет з кожним разом розкриватиметься новими нотками. Тому все ж таки варто купувати продукцію виробників із гарною репутацією.


Чайний бренд Althaus, який поєднав давні чайні традиції з німецькою якістю, — один із таких виробників. Продукція цього бренду використовується та цінується найвідомішими ресторанами та готелями у всьому світі. Спробуйте цей чай і ви! У нашому асортименті: чорний, зелений, трав'яний і фруктовий чай Althaus — на будь-який смак.


Вибирайте хороший чай і заварюйте його правильно, щоб насолоджуватися самим і радувати своїх гостей чудовим ароматним напоєм.


Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...