10 фактів про користь кави, або чому не слід відмовлятися від чашечки кави
10 фактів про користь кави, або чому не слід відмовлятися від чашечки кави!
Факт №1. Кава - джерело антиоксидантів. У статті журналу Food Science and Technology опубліковані результати досліджень коробочки кавових зерен і кавової гущі на хімічний склад. Дослідження показали, що коробочка, в якій зріють кавові зерна та кавова гуща, містять цінні антиоксиданти, які в 500 разів активніше діють на людський організм, ніж антиоксиданти зеленого чаю чи аскорбінова кислота. Хосе Руфіан-Енарес (Jose Rufian-Henares) з університету Гранади (Іспанія) зі співробітниками вивчали хімічний склад кавової гущі та оболонки кавових зерен традиційної арабіки та декількох сортів «торефакто». «Торефакто» - популярний в Іспанії спосіб обсмажування кавових зерен з додаванням цукру, який був винайдений за часів правління диктатора Франко, і з того часу він завоював безліч шанувальників не тільки в Іспанії, але й Португалії, Франції, Коста-Ріці та Аргентині.
Енарес і його команда з'ясували, що оболонка і кавова гуща містять не тільки велику кількість фенолів і рослинної клітковини, про які було відомо раніше, але й безліч молекул антиокислювачів, дію яких вчені перевірили на гризунах. Дослідження показали, що коробочка, в якій зріють кавові зерна і гуща, містять цінні антиокислювачі, які в 500 разів активніші аналогічних речовин зеленого чаю чи аскорбінової кислоти. Більш глибокі дослідження показали, що, крім антиоксидантів, кавові побічні продукти містять сполуки, які допомагають відновленню кишкової мікрофлори та пригнічують розмноження хвороботворних мікробів. Енарес і його команда стверджують, що екстракти на базі кави можна використовувати як джерело антиоксидантів та інших корисних речовин в медичних цілях та як харчові дієтичні добавки.
Факт №2. Запах кави має антистресовий ефект. Фахівці з ароматерапії давно використовують аромат кави, характеризуючи його як теплий, м'який, затишний, що допомагає розслабитися і налаштовує на затишну атмосферу. Звичайний аромат кави очищає дихальні шляхи та дає відчуття легкості. Однак дослідники з Сеульського національного університету вирішили вивчити це більш глибоко. В результаті дослідів над щурами, які полягали в позбавленні піддослідних сну, вчені виявили, що запах кави особливим чином впливає на мозок, знімає напругу і допомагає мислити позитивно.
Можливо, саме це зумовлює наступні факти.
Факт №3. Кава знижує схильність до самогубства.
Результати дослідження, опубліковані гарвардською школою громадської охорони здоров'я, показали, що дві чашки кави в день зменшують ризик самогубства на 50%. Треба відзначити, що ризик самогубства вполовину знижується як у жінок, так і у чоловіків. Передбачається, що ці властивості кави обумовлені здатністю стимулювати продукування «гормонів щастя»: серотоніну, дофаміну і норадреналіну.
І правда, назвіть хоча б одного самогубця з чашкою кави в руках. А ось вчасно простягнута чашечка еспресо чи капучино, можливо, змусила б передумати не одного такого бідолаху.
Факт №4. Кава захищає від раку шкіри. Журнал Американської асоціації онкологічних досліджень Cancer Research опублікував дослідження Доктора Джалі Хана (Jiali Han), доцента Гарвардської медичної школи в Бостоні, який працював на базі Brigham and Women's Hospital. Доктор Джалі Хан спільно з колегами провів аналіз найбільших баз даних про жіноче і чоловіче здоров'я, в якому брало участь майже 113 тисяч учасників. Дані аналізувалися протягом 20-річного періоду. Дослідження показали, що у людей, що вживають понад 3-х чашок кави на місяць, відносний ризик (ВР) розвитку базальноклітинного раку шкіри (БРК) на 17% нижчий в порівнянні з тими, хто вживає менш як 1 чашки цього напою в місяць. Базаліома - форма раку шкіри, що характеризується повільним зростанням, але найбільш часто діагностуються в США.
Доктор Джалі Хана (Jiali Han) в пресрелізі Асоціації Cancer Research заявив, що проведені дослідження підтверджують, що ризик захворіти базально-клітинною карциномою, діабетом другого типу і хворобою Паркінсона знижується з ростом споживання кави. Іншими словами, звичка вживання кави може поліпшити здоров'я нації. Однак, вживання кави без кофеїну не впливає на зменшення ризику розвитку раку шкіри.
Раніше вже проводилися дослідження на мишах, які довели здатність кофеїну блокувати ріст пухлини. Однак, щоб однозначно стверджувати про таку дію кави, повинні бути проведені додаткові дослідження серед людей. Тому дослідження в цій області продовжуються.
Факт №5. Кава зменшує симптоми хвороби Паркінсона. У 2012 році в науковому журналі Science Daily вийшла стаття, в якій описувалася позитивна дія кави на здатність людей з хворобою Паркінсона контролювати свої рухи.
Факт №6. Кава допомагає зберігати молодість мозку. Дослідження, проведені Доктором Хаунхай Цао, нейробіологом Університету Південної Флориди та Університету Маямі, серед людей немолодого віку показали, що люди старше 65 років, що вживають більше кофеїну, починали страждати хворобою Альцгеймера в більш пізньому віці, ніж ті, у кого рівень кофеїну був не таким високим.
Факт №7. Кава захищає печінку від руйнівної дії алкоголю. Артур Клатскі (Arthur Klatsky) з дослідницького підрозділу (Division of Research) американської некомерційної організації з охорони здоров’я Kaiser Permanente проаналізував статистику 125 тисяч чоловік і знайшов зв'язок між кількістю вживання кави та блокуванням розвитку алкогольного цирозу печінки. Так згідно з дослідженнями, люди, що вживають, крім алкоголю, одну чашку кави в день, в середньому, показали на 20% меншу ймовірність розвитку алкогольного цирозу печінки, ніж у тих, хто п'є спиртне, але не п'є каву. Для людей, що вживають дві або три чашки кави в день, скорочення ризику склало 40%, а для тих, які випивали чотири і більше чашки - 80%. Це говорить не про те, що можна пити скільки завгодно алкоголю, а про те, що можна мінімізувати його дію чашкою еспресо. Кава лише знижує ризик розвитку алкогольного цирозу печінки, але не виключає його. Вчені припускають, що захисні властивості проти цирозу в складі кави має саме кофеїн, але точно це невідомо, так як незрозумілий поки механізм такого захисту.
Факт №8. Кава - напій для щастя. Дослідники Національного Інституту охорони здоров'я виявили, що любителі випивати чотири і більше чашок кави в день на 10% менше страждають депресією, ніж ті, хто не любить цей тонізуючий напій. І справа тут зовсім не в кофеїні - в контрольній групі були любителі кока-коли, в якій також високий вміст кофеїну, але такого впливу у кока-коли помічено не було. Автор дослідження Хонглей Чен стверджує, що кава сприяє хорошому самопочуттю за рахунок антиоксидантів (див. факт №1).
Факт №9. Кава покращує спортивні результати. Вчені з університету підготовки спортсменів США довели, що атлет може поліпшити показники, якщо отримає правильно розраховану дозу кофеїну перед тренуванням. У дослідженні йдеться про конкретні розрахунки. Так, для ліфтера-силовика вагою близько 90 кг така доза становить 6-8 чашок кави, проте все строго індивідуально. В результаті чого вчені припустили, що кофеїн діє безпосередньо на м'язи, а не на мозок, як вважалося раніше.
Крім того, кава є джерелом магнію - цінного мінералу для культуристів і фітнес-спортсменок, стимулює спалювання жиру і є важливим каталізатором обмінних реакцій.
Футболісти, які беруть по 4 мг/кг маси тіла, показували більш високу швидкість реакції навіть під час недосипання. Ця ж доза кофеїну збільшувала мотивацію атлетів до більшої кількості повторень вправ.
Факт №10. Кава знижує ризик діабету другого типу. Кофеїн, кавова кислота і хлорогенова кислота, які містяться в каві, блокують токсичні сполуки амілоїдного білка, який, своєю чергою, впливає на вироблення і зв'язування інсуліну.
Причому під час лабораторних досліджень вчені виявили, що з цих трьох з'єднань кофеїн найменш активний. А в каві без кофеїну вміст кавової та хлорогенової кислоти значно вище, ніж у звичайній каві. Тому саме для профілактики ризику діабету другого типу кава без кофеїну може бути більш корисною. Ці дослідження підтримали попередні аналогічні роботи, в яких доведено, що у людей, які п'ють 4 і більше чашок кави в день, наполовину нижчий ризик розвитку діабету 2 типу.
Ми, як і дослідники, не стверджуємо, що вживання кави повністю захистить людей від хвороби Альцгеймера чи Паркінсона, вилікує від цукрового діабету, любителя алкоголю захистить від цирозу і зробить вас чемпіоном в спорті. Але чашка-друга справжньої, якісної кави допоможе прокинутися, подарує бадьорість, підніме настрій, зніме стрес, змусить дивитися на світ позитивніше і, безсумнівно, зробить вас на 10% щасливішим. А якщо ви стверджуєте протилежне, то тільки тому, що поки ще не спробували королівську каву з Італії Caffe BORBONE.
BORBONE Gran Bar RED з високим вмістом кофеїну підбадьорить, дасть заряд енергії вам і вашому мозку, чудово підійде для спортсменів. Купаж BORBONE Gran Bar BLU з переважанням арабіки і невеликим вмістом робусти є ідеальним поєднанням насиченого аромату, вершкового післясмаку і підбадьорливого ефекту. Ця кава захистить печінку від руйнівної дії алкоголю і підвищить стійкість шкіри до УФ випромінювання. BORBONE Gran Bar ORO - з високим вмістом арабіки в купажі, і тому з меншим вмістом кофеїну. Він поповнить організм антиоксидантами, знизить ймовірність діабету, підвищить настрій, допоможе подолати сонливість і стрес і, звичайно ж, подарує відчуття щастя.