Пошук товару або артикулу...

6 правил смачної кави

Щоб улюблений напій радував чарівним смаком і неперевершеним ароматом, досить дотримуватися всього кількох правил.

Основа будь-якого кавового напою – це еспресо. Навчившись готувати ідеальну основу, можна братися до експериментів з додаванням води, льоду, молока, вершків, спецій і т.п. Приготувати свою ідеальну каву зовсім не складно!

Правило №1. Купуйте тільки якісну каву у перевіреного постачальника

Економити на кавовому зерні не варто ні за яких обставин. Каву низької якості не виправить ні цукор, ні спеції чи молоко  – й ніяка інша добавка.

Зрозуміти, який купаж зерна і ступінь обсмаження кращі саме для вас, можливо тільки методом проб. Почати можна зі 100% арабіки темного обсмаження. Ця кава з м'яким смаком і середнім вмістом кофеїну зазвичай подобається всім, але й ціна у неї відповідна. Купажі з додаванням робусти теж мають свою армію шанувальників, і не тільки завдяки більш демократичній ціні. Робуста дарує напою насиченість, невелику гірчинку і довгий післясмак, але найголовніше  – в робусті більше підбадьорливого кофеїну!

 Правило №2. Використовуйте свіжообсмажене і свіжомелене зерно потрібного помелу

В ідеалі каву потрібно обсмажувати і молоти безпосередньо перед приготуванням. Так роблять в кращих італійських кавових будинках.

Чим свіжіше обсмажування, тим смачніша буде ваша кава. Але обсмажувати самостійно зелені зерна ви, звичайно, не будете, а ось змолоти цілком можете. Для цього існує безліч варіантів кавомолок: ручних, електричних, вбудованих в кавомашини.

Для кожного способу приготування кави є свій ідеальний помел зерна. Наприклад, для кави по-турецьки, яка вариться в турці, потрібен дуже дрібний помел, а ось для приготування напою у френч-пресі, навпаки  – побільше. У хороших кавомашинах рівень помелу обов'язково регулюється: чим дрібніший встановите  – тим міцнішим буде ваш еспресо.

Якщо ви купуєте вже мелену каву, то зверніть увагу на дату пакування. Упаковують таку каву відразу після подрібнення.

 Правило №3. Готуйте каву на чистій воді потрібної температури

Якість води відіграє величезну роль в приготуванні смачної кави. В ідеалі краще за все використовувати джерельну, але підійде й фільтрована. Звичайна водопровідна вода непоправно псує прекрасний напій. Хороша кава виходить на воді, відфільтрованої за допомогою системи зворотного осмосу, але й вугільні фільтри непогано справляються з домішками у воді.

Попередньо кип'ятити воду не потрібно, вода повинна бути сирою. На кип'яченій воді кава виходить гіркувата і втрачає аромат.

Для приготування напою в турці вода повинна бути холодною; для заварювання у філіжанці чи френч-пресі  – 90-95 градусів, тобто майже кипляча; в кавомашині температура задана автоматично.

 Правило №4. Дотримуйтесь пропорції

Ідеальним варіантом для еспресо є 6-10 грам свіжозмеленої кави (1-2 чайні ложки) на 70-100 мл води. Якщо комусь така кава здасться зайве міцною, її можна розбавити водою або молоком, але вже після приготування.

 Правило №5. Зберігайте каву в сухому і темному місці

Головними ворогами кавових зерен є світло, волога, запахи та перепад температур. Для того, щоб зерна зберегли свій аромат і смак, їх потрібно зберігати в темному, прохолодному місці, в щільно закритій упаковці. Для зберігання підійде упаковка з клапаном, в якій найчастіше продається кава в зернах; мелену каву найкраще пересипати в керамічну або скляну ємність і щільно закрити кришкою.

Не тримайте каву біля плити й духовки  – перепад температур дійсно згубний для кави. Якщо ви купили зерна про запас, то краще зберігати їх в герметичній упаковці в морозильній камері, але не більше 2 місяців.

 Правило №6. Подавайте каву в правильному посуді і пийте відразу після приготування

Наливати готову каву потрібно в ідеально чисту чашку з порцеляни чи скла. Посуд, з якого ви п'єте каву, не повинен використовуватися для інших цілей, мити його найкраще содою або мийним засобом без запаху. Кавовий аромат дуже прискіпливий до чистоти!

Пити зварену каву потрібно не пізніше, ніж через 10 хвилин після приготування, оскільки після цього вона починає швидко втрачати свій аромат і смак. Зберігати каву в термосі й тим більше розігрівати  – неприпустимо. Смак такого напою абсолютно точно буде далекий від ідеалу і тільки розчарує.

Дотримуючись цих правил, Ви завжди зможете насолоджуватися повним смаком цього чарівного напою.

Підписуйтесь на нашу розсилку і групи в соціальних мережах, щоб отримувати більше корисної інформації.




Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...