Як вибрати кавомашину
Все ще варите каву в турці на плиті? Сьогодні це вже не комільфо! В нашій стрімкій дійсності без автоматичного приготування самого трендового напою не обійтися. Серед справжніх цінителів існує думка, що кава має бути зі свіжомелених зерен. Швидко перемолоти зерна і заварити каву здатна тільки автоматична кавоварка. Але купівля такого апарату потребує розумного і зваженого підходу. Ми допоможемо зробити вибір!
Всі моделі кавоварок створені з однією метою - полегшити процес заварювання кави та довести смак кави до досконалості, але от технічні характеристики і функціональні особливості у них різняться. Давайте розглянемо основні критерії вибору і визначимо нюанси, на які обов'язково варто звернути увагу.
Для початку визначтеся:
✔ Скільки чашок в день готуватиме кавоварка?
✔ Де вона буде використовуватися: вдома, офіс, кафе?
✔ Які види кавового напою будуть готуватися?
✔ Скільки грошей ви готові витратити?
Якщо кавоварка купується для сім'ї, де кілька дорослих вранці п'ють еспрессо, то вибір варто зупинити на капсульній кавомашині.
Якщо ж продуктивність кавомашини повинна бути більша або принципова функція приготування лате і капучино, то краще розглянути варіант невеликої зернової кавомашини типу Saeco Odea Go. Для любителів капучино ідеальна Saeco Odea Giro. Також чудово підійдуть Saeco Lirika і Saeco-Lirika plus.
Ці ж моделі можна розглядати в невеликий офіс. А ось у кафе, ресторан або в офіс великої компанії, тобто при продуктивності більше 50 чашок в день, потрібна кавоварка іншого класу і більш серйозної цінової категорії. Наприклад, із серії Saeco Aulika. Або хіт продажів Saeco Aroma SE 200 Compact. Також неможливо не порекомендувати бестселер від Saeco - Saeco Idea Cappuccino.
У вартість кожної з цих кавоварок закладається певний набір функціональних можливостей:
✔ дисплей з системою програмування або без неї
✔ регулювання помелу
✔ підключення до водопроводу або резервуар для води
✔ наявність/відсутність функції швидкої пари
✔ система автоматичного приготування капучино
✔ можливість підігріву платформи для чашок
✔ матеріал корпусу і деталей
✔ система заварювання, функція очищення
Щоб зрозуміти, наскільки вони важливі саме для вас, зупинимося на кожній з цих характеристик детальніше.
Дисплей та програми
На дисплеї відображаються дані про поточний стан приладу. Якщо потрібно додати води або кавових зерен, необхідно очистити контейнер з відпрацьованою кавою чи провести очищення обладнання, він обов'язково проінформує вас.
Функція програмування є не у всіх моделях. Вона передбачає можливість налаштування пристрою з параметрами: об’єм наповнення чашок, температура готового напою, щоденне очищення обладнання, активізація функції безперервного помелу зерен, якщо необхідно приготувати кілька чашок кави відразу.
Регулювання помелу
Корисна функція для справжніх цінителів. Для заварювання еспресо потрібен дрібний помел кавових зерен, для американо підходить крупніший. Якщо уподобання різняться, чи їх зовсім немає, середні значення будуть оптимальні.
Подача води
Зверніть увагу на об’єм ємності для води. Відштовхуйтеся від того, скільки чашок кави збираєтеся заварювати. Якщо обмежуєтеся парою чашок в день, підійде невелика модель, інакше вода буде застоюватися. Якщо купуєте кавоварку в офіс, автосалон та інші людні місця, варто вибрати більш містку кавоварку. Існують кавомашини, що підключаються до водопроводу.
Швидка пара
Якщо ви любите капучино, але купівля машини з автоматичним капучинатором - дорогий для вас варіант, зверніть увагу на моделі з функцією швидкої пари, оснащені другим додатковим бойлером. Один з бойлерів необхідний для заварювання кави, а другий - для подачі пари при збиванні молока. У цьому випадку значно прискорюється процес приготування.
Капучинатор
Автокапучинатор - пристрій для шанувальників капучино і лате. Під'єднується він до парової трубки кавомашини. До нього зазвичай кріпиться трубка для закачування свіжого молока прямо з пакету чи посуду. У автокапучинатор подається пара, яка прогріває молоко всередині і затягує одночасно з цим всередину невелика кількість повітря (через калібрований отвір). Далі відбувається процес змішування молока і повітря. У підсумку отримуємо гарячу молочну піну.
Підігрів чашок
Справжні кавомани знають, що в ідеалі еспресо подається в гарячих чашках. В деяких моделях кавоварок передбачена можливість підтримувати необхідну температуру посуду.
Матеріал бойлера і жорен
Корпус кавомашини виготовлено, як правило, з високоякісного пластику, присутні також металеві деталі.
Жорна кавомашин бувають двох видів: керамічні й сталеві. Керамічні перемолують практично безшумно, що важливо для домашньої кавомашини. Але вони менш зносостійкі, ніж сталеві. Тому для ресторанів і кав'ярень краще купувати машину зі сталевими жорнами.
Бойлер (або термоблок) - компонент кавомашини, що відповідає за нагрівання води до певної температури. Зазвичай зроблений з міді, нержавіючої сталі, латуні або алюмінієвих сплавів.
Механізм заварювання та очищення
Заварні механізми бувають знімні та закріплені жорстко. В експлуатації зручніші моделі першого типу, оскільки їх можна легко зняти й почистити в домашніх умовах, а апарат, в якому механізм закріплений, потрібно розібрати в сервісному центрі.
Чистка кавомашин повинна проводитися після двохсот заварених чашок кави, інакше кавові масла додають напою гіркоту.
Чистити кавомашину необхідно спеціальними рідинами або таблетками.
Сподіваємося, ця інформація допоможе вам зробити правильний вибір і купити зручну і надійну кавомашину, яка щодня буде радувати вас прекрасним напоєм!