Пошук товару або артикулу...

Як вибрати якісну сублімовану каву

Що означає “сублімована”? Чим ця кава відрізняється від інших видів розчинної, і чому коштує дорожче? І чи варто переплачувати? Як вибрати якісну? На ці та інші питання ми відповімо Вам в цій статті.

Розчинна кава швидко і легко готується, при цьому добре бадьорить. В українців це найбільш популярний вид кави ще з радянських часів. Але якщо раніше розчинна кава була тільки у вигляді індійського пильного порошку, то тепер на прилавках можна зустріти різні види цього напою.

Розчинну каву за консистенцією прийнято ділити на порошкоподібну, гранульовану та сублімовану. Найбільш якісною і дорогою є сублімована. Чим же вони відрізняються?

Технологія виробництва

Розчинну каву почали виробляти ще на початку минулого століття, і з тих пір технологія отримання порошку і гранул не дуже змінилася. Якщо не вдаватися в тонкощі, то процес виглядає так: кавові зерна обсмажують, дрібно перемелюють і кілька годин обробляють гарячою водою під тиском 15 атмосфер. Отриманий таким чином концентрат охолоджують, фільтрують і сушать гарячим повітрям. Так виробляється порошок. Для отримання гранульованого варіанту готовий порошок зволожується і збивається в гранули.

Процес виготовлення сублімованої кави докорінно відрізняється від виробництва порошкової та гранульованої. Суть його полягає в наступному: обсмажені і дуже дрібно перемелені кавові зерна варять близько трьох годин в герметичних ємностях. Пару з ефірними маслами, що містяться в кавових зернах, з ємностей відводять за допомогою спеціальних трубок. Ці масла витягують за допомогою спеціальної технології, щоб в кінці процесу просочити ними готові гранули. Переварену кавову масу заморожують при дуже низькій температурі, завдяки якій рідина виморожується і висихає. Залишок маси, практично позбавлений вологи, розбивають і отримують гранули у вигляді пірамідок, які збагачують витягнутими ефірними маслами.

Хімічний і смаковий склад 

Технологія виробництва порошкової і гранульованої кави негативно впливає на кінцевий смак напою. Сублімована ж практично повністю зберігає всі корисні властивості кавових зерен, їх аромат і смак, тому вона більш якісна, смачна, і в ній менше хімічних і синтетичних добавок.

Крім того, в сублімованій каві така ж кількість кофеїну, як і в натуральній. Також в ньому міститься багато нікотинової кислоти і корисних антиоксидантів. Однак дієтологи рекомендують випивати не більше двох чашок сублімованої кави в день, так як будь-яка розчинна кава сприяє швидкому виведенню кальцію з організму і може викликати порушення травлення при споживанні на голодний шлунок. Крім того, розчинна кава має більш високу кислотність в порівнянні з натуральною, тому її рекомендують пити з молоком.

Як вибрати якісну сублімовану каву?

При виборі сублімованої кави зверніть увагу на наступні параметри:

  ✔ розмір і колір гранул: всі гранули повинні бути великі, однорідні, цілі, одного розміру, світло-коричневого кольору. Не варто купувати каву, якщо на дні банки присутній порошок;

  ✔ склад: у якісної сублімованої кави на упаковці обов'язково має зазначатися процентне співвідношення арабіки та робусти;

  ✔ упаковка: віддайте перевагу скляній банці або герметичному фольгованому пакету. На упаковці обов'язково повинна бути інформація про термін придатності і виробника продукту. Термін зберігання не більше двох років. 

Перевірити якість сублімованої кави найкраще допомагає тест на швидкість розчинення. Кавові гранули повинні повністю розчинятися і в гарячій, і в холодній воді, не утворюючи осаду. І чим швидше вони розчиняються, тим вища якість продукту.

Підписуйтесь на нашу розсилку і групи в соціальних мережах, щоб отримувати більше корисної інформації/



Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...