Пошук товару або артикулу...

Економіка замкнутого циклу: друге життя кавової гущі

Якщо ви підтримуєте усвідомлене споживання, вам варто дізнатись більше про економіку замкнутого циклу. Яскравим прикладом, актуальним для кавового бізнесу, є повторне використання кавової гущі як добрива для садового ґрунту.


Насправді цей лайфхак не в новинку для садівників, проте ідея реалізувати це в промислових масштабах належить фінам, а точніше, комірнику Neste K.


Для її реалізації співпрацювали великі фінські холдинги K Group та Berner, і в результаті у фінських магазинах на полицях відділів садівництва з'явилися інноваційні продукти Pirkka Kaffe: садовий ґрунт та добрива на основі кавової гущі.


Просування економіки замкнутого циклу – стратегія K Group та нові можливості для Berner. З 81 000 кг кавової гущі, зібраної у 2022 році зі станцій обслуговування та заправок Neste K, вже вироблено 55 000 мішків садової землі. Тепер збір кавової гущі став щоденною рутиною для працівників станцій.


Характеристики садового ґрунту Pirkka Kaffe відповідають усім вимогам до звичайного аналогічного продукту. Він має міцну структуру, містить живі мікроорганізми, а завдяки додаванню волокон фінської коноплі та багатої на поживні речовини оболонки кінських бобів — потрібну кількість поживних речовин. Оболонка кінських бобів, до речі, залишається після виробництва бобових продуктів, тобто це також відходи. Вона не тільки поживна, а й дозволяє зробити кавову гущу більш повітряною, завдяки чому її легко компостувати.


Перед надходженням до магазинів, восени 2022 року, продукцію протестувала група споживачів — вони були задоволені складом і структурою садового ґрунту, і підтвердили гарне проростання рослин навіть з урахуванням нестачі освітлення.


Етапи виробництва продукції Pirkka Kaffe:

  • збирання кавової гущі на станціях;

  • доставка на центральний склад;

  • транспортування на виробничий об'єкт;

  • змішування гущі з іншими інгредієнтами;

  • компостування отриманої маси;

  • безпосередньо виготовлення продуктів Pirkka Kaffe.


70 чашок кави = 5-літровий мішок садової землі. Враховуючи величезну кількість споживання кави на станціях протягом року, сировини для продукції достатньо.


Ми вважаємо, що за економікою замкнутого циклу майбутнє: це максимально екологічно, і дозволяє заробляти на відходах, тобто продуктах із мінімальною собівартістю.


А що ви думаєте про це?


Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...