Пошук товару або артикулу...

Кращі сорти кави. Який сорт кави купити?

Часто на упаковці зернової або меленої кави можна побачити напис 100% арабіка або робуста. Арабіка або робуста – це не сорти кави, як думає більшість людей. Це види кави. Сорти кави на упаковках пишуть, тільки якщо це моносорти якихось елітних плантацій. У всіх інших випадках зернова кава представляє собою комбінації сортів різного ступеня обсмаження, які поєднують таким чином, щоб смак кави відповідав заявленому від чашки до чашки, від врожаю до врожаю. Смак майбутнього напою залежить не тільки від сорту кави і місць зростання дерев. Кава одного сорту, зібрана на одній плантації, але в різні врожайні роки, не матиме однакових смакових якостей. Якості майбутнього напою залежать від погодних умов в період дозрівання врожаю, які відрізняються в різні роки. Кількість безхмарних днів в році, добові коливання температури повітря, інтенсивність дощів і огріхи зберігання кавового врожаю, все це впливає на смак і аромат майбутнього напою. І це вже секрети технологів і мистецтво обсмажувальників – як вони домагаються стабільності смаку кавового зерна, і що вони для цього використовують: які ступеня обсмаження і яку техніку обробки зерен, які саме купажі, і з яких саме сортів. 

Виходить, що різниця видів ґрунту, на якому ростуть кавові дерева, висота розташування гірських плантацій, кількість сонячних днів в період дозрівання та інтенсивність дощів під час дозрівання врожаю – все це дає нам більше тисячі сортів кави.

Кожному кавоману хочеться розуміти різницю між різними видами зернової кави, вибираючи її в спеціалізованому магазині, де так багато варіантів, і мати можливість вибрати найкращу каву, відповідно до своїх смаків і побажань. Неможливо друкованими словами повністю передати смак і аромат кави. Але фахівці спробували це зробити, щоб наш вибір кави був більш усвідомлений.

Отже, які сорти кави існують, і чим вони відрізняються.

кофе купить Бразилия

Кава Бразилії

Понад 4 млн дерев на плантаціях Бразилії забезпечує провідне положення цієї країни на світовій арені кави. Культивують найчастіше арабіку. Найбільш часто вирощують сорт бразильської арабіки – Сантос, який отримав свою назву від назви порту, з якого експортується кава. Своєю чергою, Сантос ділиться на шість перших сортів кави, і два других сорти. Зерна бразильської кави Сантос дрібні за розміром, від світло-оливкового до темно-оливкового кольору, дають напій міцний, але м'який на смак, з несильним ароматом. Кава сорту Сантос використовується як самостійний напій, так і в складі купажів.

Кава в зернах сорту Ріо-де-Жанейро, вирощена на плантаціях Бразилії, має йодистий запах і великі буро-зелені зерна, оскільки виростає на ґрунтах з великим вмістом йоду. Зерна кави Ріо-де-Жанейро вельми посередньої якості, і дають відповідний напій. Але він відмінно екстрагується, і тому його широко застосовують в різних сумішах.

Бразильська кава в зернах сорту Вікторія має приблизно такі ж характеристики, як і Ріо-де-Жанейро.

Частка робусти на ринку бразильської кави приблизно 15%. Бразильська робуста, на відміну від арабіки, характеризується високою якістю, і представляє її сорт Конілон. Кава сорту Конілон досить відома в кавовому співтоваристві, і її використовують для створення міксів для еспресо.

ВЕНЕСУЕЛА

Венесуела експортує каву середньої якості. Венесуела відома такими сортами як Такіра, Меріда, Кукута, Каракас-блу, Каракас, Трухільо, Маракайбо. Така кава нічим особливим не відрізняється, але пити можна.

В'ЄТНАМ культивує робусту, але й трохи арабіки. Також В'єтнам характеризується вирощуванням гібридів середньої якості.

Купить кофе в зернах

ГАВАЙСЬКІ ОСТРОВИ

Кава Гавайських островів знаменита сортом арабіка Кона. Напій з цього сорту кави виходить насичений, але м'який, солодкуватий, з легким винним кислуватим відтінком і яскравим ароматом.

ГВАТЕМАЛА

Ця кава росте на низинних плантаціях Гватемали й має вже нижчу якість, ніж високогірні врожаї. Особливо цінується кава високогірних плантацій Кобан і Антигуа. Гватемала вирощує досить великі врожаї кави. Зерна кави з Гватемали великі, чисті та красиві на вигляд. Такі зерна дають міцний напій, з вишуканим смаком і яскравим ароматом.

ЗАМБІЯ

Zambia AA Lupili – це кращий сорт з усіх, які вирощуються в Африці. Однак на якість цієї кави сильно впливають погодні умови. Замбія на державному рівні піклується про репутацію продукції. Тому, якщо кава через погодні умови вийшла не дуже хорошою, така кава не виставляється на торги, а використовується всередині країни. З цієї причини в магазинах кава з Замбії зустрічається рідко. Але якщо вам пощастило, то обов'язково купуйте, оскільки кава з таких зерен порадує Вас присмаком карамелі й гіркого апельсина з трав'яним відтінком замбійської савани.

ЗІМБАБВЕ

Загальний урожай кави в цій країні не дуже хороший. Крім того, через свою економічну та політичну нестабільність і зовнішньополітичні вектори країна змушена транспортувати свою продукцію через інші держави. Це впливає на якість транспортування і не завжди гарантує необхідні умови зберігання продукції. Це негативно позначається на смакових якостях кавового зерна.

Треба сказати, що в Зімбабве росте чудовий африканський сорт кави Zimbabwe AA Salimba. Цей сорт оточений особливою турботою та увагою.

Напій з Zimbabwe AA Salimba має фруктові нотки, легку кислинку і багатий сильний аромат. Невелика перчинка в смаку надає йому особливу вишуканість і неповторність.

ІНДІЯ славиться арабікою Майсор. Напій з цього сорту виходить дуже ніжний, з багатим смаком і ароматом, з легким кислувато-винним присмаком.

ІНДОНЕЗІЯ

До дев'ятнадцятого століття Індонезія була основним постачальником кави арабіка в інші країни. Але дерева зазнали нападу грибка іржі. В результаті хвороби плантації Індонезії та острова Цейлон повністю загинули.

Згодом частину плантацій вдалося відновити. А частина була засаджена сортами кави робусти, привезеної з Африки, не такої якісної, але більш стійкої до хвороб. Якість індонезійської робусти невисока, тому на експорт не поставляється, та й на місцевому ринку використовується в основному в сумішах.

Та арабіка, яка вирощується в Індонезії, чудова і за смаковими, і за ароматичними властивостями. Всесвітньо відомі сорти кави Манделінг, Анколе, Лінтонг, Гайо Маунтін. Кава Гайо Маунтін, як правило, готується з невеликою кількістю прянощів, що надає йому яскраву оригінальність. Хоча всі перераховані вище сорти кави дають дуже насичені міцні напої, без кислотності, які не потребують молока й інших наповнювачів.

Арабіка з острова Ява має злегка димний аромат, що робить її дуже цікавою.

Острів Балі представляє свій сорт Bali Shinzan, він оригінальний і запам'ятовується. Таким його робить невелика перчинка в смаку, гвоздичний аромат і присмак хурми.

Sulawesi Toraja з острова Сулавесі можна порівняти з пуером в чайному світі. Цей сорт кави штучно зістарюють, витримуючи в особливих умовах пару років. В результаті виходять світлі зерна, які не змінюють кольору при обсмажуванні. Напій з таких зерен виходить густий, з землистими нотками та фруктовим присмаком.

З острова Суматра поставляється арабіка Анколе, що має димний гострий присмак. Присмак досягається витримкою в спеціальних умовах протягом року. Таку каву краще сильно обсмажувати.

ЙЕМЕН славиться своєю кавою з Йумена – Арабієн Мокко. Напій з Арабієн Мокко дарує чудовий смак, з шоколадними нотками та присмаком дорогого вина.

Це сорт росте високо в горах і цінується серед експертів. Але за зовнішнім виглядом він дуже непрезентабельний: дрібні, різні за формою зерна, часто з домішками або навіть ламані. Вид настільки некрасивий, що його можна прийняти за дуже неякісну каву і відмовитися від покупки. Причина такого виду зерен – засміченість ґрунту. Це, мабуть, єдиний сорт, який являє собою суміш врожаю з різних дерев, і практично не продається на зовнішньому ринку через дуже обмежені об’єми.

На експорт, в основному, йдуть сорти Шарки, Матари, Санані – набагато дешевші, але при цьому досить хорошої якості.

Кава Кенії лідирує за смаковими й ароматичними якостями. Плантації кавових дерев ростуть високо в горах, більше ніж на 1,3 і 2 кілометрів над рівнем моря. На смак Кенійська арабіка дуже м'яка, з хлібними нотками, дарує дуже ніжний і тонкий обволікаючий аромат.

Найчастіше зустрічаються сорти кави Kenya AA Ruiruiru і Kenya АВ Ruiruiru. На смак різницю між цими напоями може визначити тільки професіонал. Спеціальні позначки вказують тільки на форму зерен: АА – довгенькі та однакові, а АВ – у вигляді гороху.

На відміну від інших сортів, дана кава отримала своє визнання саме за мінливість смаку. Смак і аромат звареної кави перетворюються з кожним ковтком і в міру охолодження чашки. У процесі дегустації даної кави можна скуштувати різноманітну палітру з відтінками тютюну, різних спецій, цитрусу і ягід.

Однак ці якості найбільше проявляються протягом 12 годин після обсмажування кави. Саме тому дана кава реалізується тільки зеленою, і обсмажується безпосередньо перед приготуванням.

КОЛУМБІЯ

Арабіка з Колумбії – найвищої якості у світі. Вручну збираються тільки повністю дозрілі плоди: рівні й гладкі, зернятко до зернятка. Це воістину гордість Колумбії, і тому ім'я їй дали на честь країни – Кolambia. Але навіть такі бездоганні зерна за якістю ділять на три категорії: супремо, екстра та ексельсо.

Супремо – кава вищого сорту. При обробці кави Кolambia Супремо використовуються найновітніші технології, і відбираються найбільші та ідеально рівні зерна.

Кава якості Екстра трохи поступається Супремо, але вона дуже високо цінується навіть на ринку Колумбії. А на світовому ринку і поготів, оскільки там присутньо досить багато середніх і низьких сортів кави.

Ексельсо – представляє собою зерна, що не відсортували на Супремо і Екстра. Слід окремо зазначити колумбійську каву сорту Піко. Кавові дерева сорту Піко ростуть на вулканічному ґрунті долини Дупар. І хоч кава Піко відноситься до рівнинних сортів, які традиційно поступаються за якістю високогірним сортам кави, саме ця кава отримує найкращі відгуки на кавових виставках. Цей сорт кави має яскраві хвойні нотки, завдяки яким він і став таким затребуваним у світі.


купить кофе Коста-Рика.jpg

Арабіка з Коста-Ріки ділить лаври найкращої кави з колумбійським. Вулканічний ґрунт Коста-Ріки наділяє кавові зерна особливими якостями, які вигідно відрізняють їх від всіх інших сортів кави. Кава з Коста-Ріки містить мало кофеїну, має дуже м'який, але насичений смак з присмаком горіхів.

У світі найбільш відомі сорти кави – Каші, Маргарита і Коста-Ріка.

КУБА виробляє каву в невеликих кількостях, але високої якості. Зерна не дуже великі, але рівні. Найпопулярніший сорт – Куба.

МЕКСИКА входить в десятку лідерів виробництва високоякісних сортів кави. Каву сорту Тапачула вирощують і обробляють без використання хімії, і тому вона є еталоном органічної кави. Марагоджип (природний гібрид арабіки та робусти) в Мексиці носить назву Ліквідамбар. Зерна Ліквідамбар великі розміром, а напій з них дуже м'який і ароматний. Варто сказати, мексиканська кава не відрізняється міцністю, тому любителям міцної насиченої кави варто заварювати її побільше.

У НІКАРАГУА найвідоміший сорт – Нікарагуа Марагоджип, насичений і виразний за смаком. Зерна Нікарагуа Марагоджип великі й рівні.
купить кофе Пуэрто-Рико.jpg
ПУЕРТО-РІКО на експорт поставляє сорт під назвою країни – Пуерто-Ріко. Зерна кави Пуерто-Ріко великі, від світлого сіро-синього відтінку до дуже темного. Кава сорту Пуерто-Ріко вважається одним з найкращих сортів кави, які ростуть в Америці.

В ПЕРУ культивують в основному арабіку. Сорти кави з Перу характеризуються м'яким смаком, природною солодкістю з яскравою кислинкою. Найбільш відомі сорти: Чанчамайо, Аякучо, Cuzco. Окремо треба сказати про сорт Norte, який відрізняється ніжним, солодкуватим смаком з яскравими нотками кориці і яблук.

ЕКВАДОР

Головна характеристика кави з Еквадору – горіховий смак в поєднанні з приємними квітковими ароматами та фруктовим присмаком. У світі найбільш популярні сорти – Галапагос, Кумбайя.

САЛЬВАДОР вирощує каву від дуже середньої до дуже високої якості. Кращими сортами кави з Сальвадору вважаються Мартініка, Болівія, Ямайка.

Аромат кави з Танзанії дивує несподіваними поєднаннями. Так, найбільш відома кава – сорти Tanzanian Southern Peaberry – вирощується високо в горах і пахне абрикосом, мигдалем і бренді. А при охолодженні напій несподівано набуває аромат жасмину. Сорти кави з Танзанії, такі як Кіліманджаро і Моші, також займають досить гідні позиції на кавовому Олімпі.

УГАНДА

Традиційно вважається, що арабіка не дуже добре підходить для приготування еспресо. Однак арабіка Organic Bugisu з Уганди чудово підходить для цієї мети. Напій виходить дуже насичений, з шоколадним присмаком. Цей сорт вважається одним з кращих сортів арабіки.

ЕФІОПІЯ

Арабіка з Ефіопії Харар розкривається не відразу, і незмінно дарує терпкість і винний присмак. Смак арабіки з Ефіопії Харар залежить від місця розташування плантації, від сонячного режиму, кількості безхмарних днів, температури повітря і добових коливань, і умов зберігання. При деяких поєднаннях цих факторів арабіка з Ефіопії Харар може набути ароматів східних фруктів і прянощів.

ЯМАЙКА

Ґрунт Ямайки живлять понад 100 річок і потічків. Плантації розташовані на багатих, добре зволожених землях. Кава сортів Джамайка, Прайм Вашед Джамайка, Хай Маунтін Сьюпрім, Уоллінгфорд мають гармонійний смак з легким горіховим або фруктовим присмаком. Відомий непотоплюваний агент всіх часів і народів Джеймс Бонд, поряд з горілкою з мартіні, полюбляв ямайську каву Blue Mountain. Це дорогий і рідкісний високогірний сорт кави з класичним ароматом і вишуканим смаком, його традиційно перевозять в бочках з-під рому. Кавові зерна насичуються ароматом рому, і це робить каву Blue Mountain ще більш цікавою і схожою за смаком на лікер.

Тепер, зайшовши в магазин кави або відвідуючи інтернет-магазин кави, ви будете знати, чому так дорого коштує кава з Ямайки Blue Mountain, як виглядають зерна кави з Колумбії, вас не збентежить негарний вигляд кави з Ємену, і ви ні за що не впустите можливість спробувати каву із Замбії. І пам'ятайте: краща кава – це не найдорожча кава, і не найдешевша кава. Краща кава – це кава, який приносить вам задоволення від чашки до чашки. 


сорта кофе.jpg

Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...