Пошук товару або артикулу...
Срок годности и правила хранения кофе
Останнє у розділі:

Термін придатності та правила зберігання кави

Срок годности и правила хранения кофе
<p> Напевно, ви помічали, що кава, яка довго лежить в шафці, змінює свій смак, причому не в кращу сторону. Давайте розберемося, як довго можна зберігату каву, а також – у чому, і де саме краще це робити? </p> <p> Свіжозібрані <a target="_blank" href="/catalog/coffee/zernovoy/">кавові зерна</a>, тобто зелені, при дотриманні певних умов можна зберігати досить довго – до 5 років. При цьому також зберігається їх оригінальний смак та аромат. Але це стосується саме свіжих, не обсмажених зерен. Після обсмажування терміни придатності, так само як і умови зберігання, сильно змінюються. </p> <p> Якщо каву, що пройшла процес обсмажування, залишити на відкритому повітрі, то всі його кращі якості зникнуть за 14 днів. Обсмажені зерна дуже швидко вбирають навколишні запахи, вологу, окислюються, з них випаровується значна частина кавового масла і, як наслідок, втрачається натуральний аромат. Смак напою, приготованого з такого зерна, буде пласким – зайве кислим чи гірким. </p> <p> Під час зберігання каву потрібно захистити від повітря, вологи, тепла і світла. І в цьому допоможе правильна упаковка. </p> <p> <b>Види упаковки для зберігання</b> </p> <p> Необхідність зберігати свіжість кави на тривалий термін виникає нечасто – мало хто стане купляти каву про запас, – проте навіть один кілограм кави не завжди виходить вжити за рекомендовані 2 тижні. </p> <p> Розглянемо, в який же тарі краще зберігати зернову і мелену каву: </p> <p>   ✔ Паперовий пакет </p> <p> У такій упаковці найчастіше продають каву на вагу в супермаркетах і в точках продажу в прикасовій зоні. Термін придатності зернової кави в такій упаковці залишається незмінним – 2 тижні після обсмажування. Розраховуйте, скільки вип'єте за цей час, і не купуйте більше. Не буде зайвим поцікавитися у продавця, коли точно обсмажували каву, яку ви купуєте. Але навіть на цей термін дуже бажано пересипати каву з паперового пакета в більш герметичну тару. </p> <p>   ✔ Скляний і керамічний посуд з кришкою </p> <p> Непоганий варіант – в такому посуді можна зберігати обсмажену каву досить довго, якщо наповнити тару доверху і щільно закрити, то до півроку. Єдине, упаковувати так каву для зберігання потрібно після того, як із зерен вийдуть гази, що утворюються під час обсмажування – тобто через кілька днів після обсмажування. Або потрібно буде періодично відкривати кришку на пару секунд. Ще один нюанс у використанні скла і кераміки – темрява. Оскільки обсмажені кавові зерна не переносять прямих сонячних променів, тара повинна бути непрозорою чи темною, або зберігатися в темному місці. </p> <p>   ✔ Герметична упаковка зі зворотним клапаном </p> <p> Cаме у фольгованій упаковці зі зворотним клапаном продається більша частина обсмаженої кави – і зовсім недарма. У ній кава надійно захищена від впливу запахів, вологи і сонячних променів. Крім того, такі пакети завдяки зворотному клапану не пропускають повітря всередину, при цьому дозволяючи газам зі свіжих зерен вільно виходити назовні. Відкритий пакет можна легко скрутити, прибравши зайве повітря, що дозволить мінімізувати процеси окислення ефірних масел всередині зерен і зберегти аромат і смак свіжої кави. Термін придатності зернової кави в такій упаковці – 12 місяців. </p> <p> <b>Місця зберігання</b> </p> <p> Не буде зайвим ще раз повторити, що каву потрібно берегти від впливу вологи, перепаду температур, прямих сонячних променів і, звичайно, сторонніх запахів. Так що місце вибираємо так, щоб всі ці фактори виключити. </p> <p>   ✔ Кухонна шафа </p> <p> Найзручнішим місцем для зберігання зернової кави є кухонна шафа, розташована на віддаленій відстані від нагрівальних приладів – плити, духовки, мікрохвильової печі. Зверніть увагу, що ця шафа не повинна піддаватися дії прямих сонячних променів, так як вкрай важливо уникнути саме перепаду температур, який призводить до передчасного старіння зерен. Якщо кава зберігається в прозорому посуді, то помістіть його в шафу, яка використовується нечасто, щоб запобігти впливу світла на каву.  </p> <p>   ✔ Морозильна камера </p> <p> Морозильник можна використовувати для тривалого зберігання герметично упакованих зерен. Причому заморозити ліпше каву відразу після обсмажування, так краще збережуться ароматичні та смакові властивості. Але упаковка повинна бути герметичною і темною – це раз. І два – заморожену каву після розморожування повторно заморожувати не можна. Тобто, якщо пакет з кавою з морозилки дістали і розкрили, то цю каву потрібно використати за два тижні. Причому перед приготуванням така кава повинна полежати і досягти кімнатної температури. </p> <p>   ✔ Холодильник </p> <p> Це найгірше місце для кави! Захистити зерна від вологи і сторонніх запахів в холодильнику практично неможливо. Та й для забезпечення тривалої свіжості кави температура в холодильнику недостатньо низька. Тому холодильник для зберігання кави категорично не підходить. </p> <p> <b>Терміни зберігання</b> </p> <br> <table> <colgroup><col><col><col></colgroup> <tbody> <tr> <td> <p> Вид кави </p> </td> <td> <p>     Краще вжити </p> </td> <td> <p> Максимальний термін </p> </td> </tr> <tr> <td> <p> Кава в зернах </p> </td> <td> <p> 14 днів після обсмажування </p> </td> <td> <p> 12 місяців у вакуумній упаковці </p> </td> </tr> <tr> <td> <p> Мелена кава </p> </td> <td> <p> Відразу після помелу </p> </td> <td> <p> 12 місяців у вакуумній упаковці </p> </td> </tr> <tr> <td> <p> Зелена кава </p> </td> <td> <p> 12 місяців після збору </p> </td> <td> <p> 5 років при правильних умовах зберігання </p> </td> </tr> </tbody> </table> <br> <p> Підписуйтесь на нашу розсилку і групи в соціальних мережах для того, щоб отримувати більше корисної інформації. </p> <br>

Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...