Пошук товару або артикулу...

Види помелу кави: як помел впливає на смак та аромат напою

Навіщо розбиратися у видах помелу кави? Звичайно ж, щоб готувати найсмачніші напої! У нас все частіше замовляють цю послугу, тому ми вирішили розповісти вам докладніше про те, як правильний вибір помелу кави пов'язаний зі смаком та ароматом напоїв.

Як тривалість приготування кави впливає на характеристики напою

Під час приготування кави речовини, що містяться в зернах, переходять у воду — цей процес називається екстракцією. Першими воду насичують кавові кислоти, інші елементи екстрагуються повільно. Тому при недостатньо тривалій екстракції напої виходять слабкими та кислими, а при занадто довгій — надмірно гіркими.

А ще на швидкість екстракції речовин впливає ступінь помелу кави: чим він дрібніший, тим швидше екстрагуються речовини, і навпаки, чим більший помел, тим довше відбувається екстракція. Тож для досягнення певних характеристик напою необхідно орієнтуватися на ступінь помелу зерен.

Ступені помелу кави бувають такі:

  • Coarse grind – грубий (великий) помел.

  • Medium grind – середній помел, універсальний.

  • Fine grind – тонкий або дрібний помел.

  • Fine espresso grind – тонкий помел еспресо.

  • Pulverized – надтонкий помел.

Який помел вибрати

При виборі помелу орієнтуйтеся на спосіб приготування, адже кожен з них має свої особливості.


Френч-прес, гейзерна кавоварка. Процес екстракції займає до 5 хвилин, тому потрібен великий, грубий помел кави.


Домашня електрична кавомашина. Більшість кавомашин обладнані вбудованою кавомолкою, а якщо придбали не таку, використовуйте універсальний середній помел.


Еспресо-машина. Тут потрібний тонкий помел, який часто так і називають – еспресо-помел. Будь-яка зміна умов приготування кави, хай то зміна сорту, зміна рівня вологості чи температури в приміщенні потребує зміни налаштувань помелу. При вологому повітрі потрібен більший помел, а при сухому та спекотному — тонший.


Крапельна кавоварка. Також використовується кава дрібного помелу. Але важливо не перебрати до порошкоподібного, інакше екстракція буде надмірною, і напій вийде занадто гірким.


Турка, джезва. Ось у цьому випадку використовується порошкоподібний надтонкий помел зерен, при якому відбувається дуже швидка екстракція. Якщо взяти каву дуже великого помелу, напій вийде кислим і слабким.


Сифон, харіо, кемекс. У більшості випадків підходить середній та великий помел, проте слід також орієнтуватися на розмір ємності.


Ключове правило при виборі помелу залежно від способу приготування:


чим довший процес приготування кави, тим більший помел потрібний, і навпаки — чим швидше відбувається екстракція, тим дрібнішим має бути помел.


При правильному підборі зерен, ступеня обсмажування та помелу ви отримаєте напій, близький до ідеального за консистенцією, смаком та ароматом!

Заповніть форму та отримайте детальну консультацію ! Надіслати

Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...