Пошук товару або артикулу...

Як вибрати каву в зернах? Що треба знати

Коли Ви приймаєте рішення купити каву в зернах, мелену каву, каву в чалдах або каву в капсулах, то виникає питання: «Як вибрати каву?» При виборі кави ціна не завжди має вирішальне значення. Ми хочемо купити найкращу каву. А найкраща кава – це не обов'язково найдорожча. Краща кава – це кава, яка принесе нам найбільше задоволення і буде радувати незмінним смаком від чашки до чашки.

Сьогодні вибір кави в Україні досить різноманітний. А Ст. №15 Закону про захист прав споживачів, згідно з яким «споживач має право отримання повної інформації про товар для усвідомленого вибору», зобов'язує оптових імпортерів друкувати на етикетках повну інформацію, значення якої ми не завжди можемо зрозуміти. Що таке вид кави? Що таке підвид кави? Що таке гібриди кави? Що таке сорт кави і які сорти кави існують? У чому різниця між кавою з Коста-Ріки та кавою з Колумбії? Яка кава краще: бразильська чи індійська? Що таке купаж? Яку каву вибрати: купаж чи моносорт?

Отже, що означають написи на етикетках.

Арабіка чи робуста?

Арабіка вважається найякіснішим видом кави, становить 90% всього кавового обороту у світі, і є загальновизнаним лідером. Вітчизна арабіки – південно-західна частина Ефіопії, долина річки Кефа. Дерева кави виду арабіка досить вибагливі: погано переносять спеку і посуху, вимагають великої турботи й схильні до різних захворювань. Оптимальні умови зростання – це гірські тропіки 900-2100 м над рівнем моря, з частими опадами. Бажана температура повітря: 15-24 ° C, і ніяких морозів.

У кавовій промисловості використовують 45-50 сортів кави арабіка. Ягоди кави збирають тільки тоді, коли вони остаточно дозріли. Зерна арабіки мають овальну форму, містять велику кількість ароматичних масел і не так багато кофеїну. Кава в зернах виду арабіка дає м'який на смак напій, злегка солодкуватий і з деякою кислинкою, яскравим ароматом і невеликою кількістю кофеїну.

Треба зауважити, що смакові якості, вміст кофеїну та ароматичних речовин залежить від висоти зростання, погодних умов, ступеня дозрівання і часу збирання врожаю.

Кава в зернах робуста за популярністю поступається тільки арабіці. Дерева робусти краще переносять спеку, менш вибагливі до ґрунту, приживаються на місцевості, де вирощувати арабіку не виходить, і менше хворіють. При цьому врожайність робусти вища, ніж арабіки. Кавові зерна робусти більш округлі на вид і менші за розміром, дають напою більше міцності, містять в середньому на 40% більше кофеїну, ніж зерна кави арабіки, але поступаються їй за смаковими якостями. Саме з зерен робусти виробляють розчинну каву і лікарський кофеїн. Італійці ж додають робусту в купажі для еспресо, щоб надати напою більше міцності та тонізуючого ефекту.

Мало кому відомо, що, окрім зерен арабіки та робусти, ще існує кілька видів кави в зернах.

Кофе оптом по низкой цене.jpg

Ліберіка

Кава ліберіка у світовому обороті кави займає близько 2%. Через свою невисоку ціну вона практично не експортується, а вживається на внутрішньому ринку країн-виробників. Вперше вона була виявлена в лісах Ліберії, звідки й отримала свою назву. Дерева ліберіки найкрасивіші серед кавових рослин: до 19 м у висоту, з густими великими листками та білими запашними суцвіттями, і практично не схильні до захворювань.

Зерно кави ліберіка крупніше за арабіку чи робусту, і більш довгасте (довжина 32-35 мм, а ширина – 12-15 мм). Кавові зерна ліберіки містять менше кофеїну, дають менш насичений напій, але мають сильний аромат. Саме тому каву в зернах ліберіка в основному використовують в кондитерській промисловості та при створенні деяких кавових міксів, для додання напою потрібних смакових і ароматичних відтінків.

кофе цена.jpg

Ексцельза

Рослини кави ексцельза висотою до 20 м, полюбляють помірну вологість, але добре переносять навіть тривалі посухи, потребують ґрунт, багатий на органіку, стійкі до захворювань і шкідників. Цю рослину культивують на Філіппінах та у В'єтнамі. Головний недолік в тому, що вона дає хороші, але не регулярні врожаї. Ця кава використовується тільки як добавка до елітних сортів, для додання потрібних смакових ноток.

Марагоджип

Марагоджип – найбільш відомий гібрид робусти та Арабіки, що виник в результаті природної мутації. Однак кава в зернах сорту марагоджип поставляється на продаж в чистому вигляді вкрай рідко. Переважно її реалізують оптом для додавання в суміші, щоб облагородити смак і аромат напою.

Кава в зернах марагоджип має нестабільний смак. Її смакові якості сильно залежать від ґрунту і погоди під час дозрівання врожаю. Коли сонячний і дощовий режим співпадають вдало, то кавові зерна дають чудовий напій. Зерно кави марагоджип майже вдвічі більше, ніж в арабіки, і відрізняється більш пористою структурою. Саме пориста структура кавового зерна марагоджип сприяє сильному всмоктуванню запахів, що обумовлює більш жорсткі вимоги при зберіганні та доставці, і ще більш нестабільну якість кінцевого продукту.

Таким чином, слід розрізняти поняття «вид кави» та «сорт кави». Буде неправильним сказати, що арабіка, робуста, ліберіка або ексцельса – це сорти кави. Це види, а точніше, різновиди кавового дерева. У кожного виду є багато сортів. А про сорти кави ми розповімо в наступній статті.

Інтернет-магазин кави EasyVending пропонує купити найкращу каву в зернах оптом за найкращою ціною. На зернову свіжообжарену каву ціна вигідно відрізняється від наших конкурентів.

Спробуйте нашу новинку: свіжообжарену каву в зернах Vending NERO. Кава в зернах Vending NERO спеціально розроблена для кавових автоматів та кавоварок. У купажі використана кава з плантацій Колумбії, Індії та В'єтнаму. Високий вміст робусти забезпечує напою міцний кавовий смак і хороший тонізуючий ефект.


Або приєднуйтесь до її обговорення...
Завантаження коментарів...