Капсульна кава: модний тренд чи технологія майбутнього?

Для справжніх любителів міцного, ароматного еспресо ніщо не зрівняється зі свіжообсмаженими кавовими зернами, меленими вручну в механічній кавомолці та приготованими в еспресо-машині. Як на палаючий вогонь і воду, що біжить, на золотистий потік кави, який збігає в чашку густим потоком пінки кремового кольору, можна дивитися годинами.
Однак ритуал приготування справжньої кави з усіма «прибамбасами» може займати досить таки багато часу, і, точно не розрахований на кожен день. А кожен день, прокинувшись вранці, в паузах між роботою, ввечері з друзями більшість з нас готують гранульовану розчинну каву. І нехай вона зовсім не ароматна, прісна, а, іноді й противна - вона продовжує займати в нашому напруженому житті стійкі позиції.
Саме для справжніх гурманів, які не хочуть задовольнятися просто розчинною кавою, а хочуть відчувати повноту життя, смаку та аромату, були розроблені кавові машини нового покоління - капсульні кавоварки. Вдома чи в офісі, в готельних номерах, в кімнаті переговорів або курилці - така машина прекрасно впишеться в інтер'єр і приготує справжню ароматну каву, яка нітрохи не поступиться смаком справжньому свіжомеленому еспресо. За ціною капсульна машина дешевша за звичайну, а компактні габарити дозволяють брати її з собою на відпочинок. В простоті використання і надійності порівняти її можна тільки з електрочайником, але при цьому вона набагато безпечніша. У швидкості та акуратності приготування таку каву можна порівняти тільки з розчинною, але при цьому смак гарантується такий самий, як у свіжомеленої кави.
Але - все по черзі
Капсульна кава - це контейнери з полімеру чи алюмінієвої фольги, наповнені меленою кавою і герметично запаяні. Така упаковка зберігає свіжість і аромат свіжомеленої кави та не забруднює кавомашину. Така упаковка зводить до мінімуму обслуговування кавомашини та помилки під час використання, завдяки чому продовжується термін її роботи. Використання капсул забезпечує максимальну чистоту приготування кави, бо кава не розсипається, а кавова гуща не розливається.
Кожен виробник засипає в один контейнер від 5 до 9 грамів меленої кави. Існує три види капсул і три типи капсульних кавоварок. Так, капсула Caffe Borbone містить строго 7 гр. купажу високоякісних сортів арабіки та робусти середнього обсмаження в пачках з 10, 50, або 100 шт., і ця кава призначена для кавомашин FROG італійської компанії Didiesse. Кава в капсулах Дон Карло Caffe Borbone дозована строго по 7,2 гр. і сумісна з кавовими машинами Lavazza ®. Кава в капсулах лінії Respresso BORBONE сумісна з капсульними кавоварками Nespresso ®, і в кожній капсулі міститься 5 гр меленої кави. Таким чином, виробник Caffe Borbone випускає три види капсул, щоб власники будь-якої капсульної кавомашини могли насолоджуватися кавою для дому та бару.
Кава в капсулах: купити чи не купити?
Треба сказати, що капсульна кава Respresso BORBONE може здатися менш насиченою і міцною. Це відбувається через строге дозування кави: в такій капсулі 5 гр, тоді як для приготування еспресо у звичайній кавоварці бариста, як правило, бере 7 гр, або навіть 11 гр. Однак, бариста без особливого досвіду не завжди може правильно виставити якість помелу або тиск пари. У капсульних кавоварках такі помилки виключені: доза, тиск, експозиція точно виставлені, а розмір чашки обирається на панелі управління. Все це дозволяє готувати каву незмінної якості.
Приготування капсульної кави засноване на застосуванні системи швидкого підігріву води та помпи, при якому розвивається високий тиск. Передня частина капсули пробивається стрижнями кавоварки, що подають стиснене повітря. Стиснене повітря перемішує вміст капсули, а потім в капсулу під тиском надходить окріп. У капсулі вода рівномірно розподіляється по меленій каві, що обумовлює екстракцію всіх ароматичних речовин в готовий напій. Коли тиск гарячої води досягається заданих параметрів, відкривається спеціальний прорізаний отвір в задній частині капсули, і рідина витісняється в стакан або чашку. Таким чином, в капсульній каві у всіх деталях реалізована технологія еспресо, що гарантує легкий, яскравий, незабутній смак зернової кави.
З мінусів капсульної кави: це неможливість готувати капучино, оскільки немає функції подачі пари та молока, і трохи вище ціна, ніж на мелену каву. Втім, приготувати мокачино чи капучино можна, використовуючи сухі класичні вершки типу MOKATE CLASSIC, а висока вартість капсул обумовлена зручністю і якістю продукції.
Таким чином, якщо ви хочете, щоб чудова кава наливалася вам в чашку від одного натискання кнопки, то капсульна кава саме для вас.