Пошук товару або артикулу...

Як вибрати якісну сублімовану каву

Що означає “сублімована”? Чим ця кава відрізняється від інших видів розчинної, і чому коштує дорожче? І чи варто переплачувати? Як вибрати якісну? На ці та інші питання ми відповімо Вам в цій статті.

Розчинна кава швидко і легко готується, при цьому добре бадьорить. В українців це найбільш популярний вид кави ще з радянських часів. Але якщо раніше розчинна кава була тільки у вигляді індійського пильного порошку, то тепер на прилавках можна зустріти різні види цього напою.

Розчинну каву за консистенцією заведено ділити на порошкоподібну, гранульовану та сублімовану. Найбільш якісною і дорогою є сублімована. Чим же вони відрізняються?

Технологія виробництва

Розчинну каву почали виробляти ще на початку минулого століття, і з того часу технологія отримання порошку і гранул не дуже змінилася. Якщо не вдаватися в тонкощі, то процес виглядає так: кавові зерна обсмажують, дрібно перемелюють і кілька годин обробляють гарячою водою під тиском 15 атмосфер. Отриманий таким чином концентрат охолоджують, фільтрують і сушать гарячим повітрям. Так виробляється порошок. Для отримання гранульованого варіанту готовий порошок зволожується і збивається в гранули.

Процес виготовлення сублімованої кави докорінно відрізняється від виробництва порошкової та гранульованої. Суть його полягає в наступному: обсмажені та дуже дрібно перемелені кавові зерна варять близько трьох годин в герметичних ємностях. Пару з ефірними оливами, що містяться в кавових зернах, з ємностей відводять за допомогою спеціальних трубок. Ці масла витягують за допомогою спеціальної технології, щоб в кінці процесу просочити ними готові гранули. Переварену кавову масу заморожують при дуже низькій температурі, завдяки якій рідина виморожується і висихає. Залишок маси, практично позбавлений вологи, розбивають і отримують гранули у вигляді пірамідок, які збагачують витягнутими ефірними оливами.

Хімічний і смаковий склад 

Технологія виробництва порошкової та гранульованої кави негативно впливає на кінцевий смак напою. Сублімована ж практично повністю зберігає всі корисні властивості кавових зерен, їх аромат і смак, тому вона більш якісна, смачна, і в ній менше хімічних і синтетичних добавок.

Крім того, в сублімованій каві така ж кількість кофеїну, як і в натуральній. Також в ньому міститься багато нікотинової кислоти й корисних антиоксидантів. Однак дієтологи рекомендують випивати не більше двох чашок сублімованої кави в день, оскільки будь-яка розчинна кава сприяє швидкому виведенню кальцію з організму і може викликати порушення травлення при споживанні на голодний шлунок. Крім того, розчинна кава має більш високу кислотність в порівнянні з натуральною, тому її рекомендують пити з молоком.

Як вибрати якісну сублімовану каву?

При виборі сублімованої кави зверніть увагу на наступні параметри:

  ✔ розмір і колір гранул: всі гранули повинні бути великі, однорідні, цілі, одного розміру, світло-коричневого кольору. Не варто купувати каву, якщо на дні банки присутній порошок;

  ✔ склад: у якісної сублімованої кави на упаковці обов'язково має зазначатися процентне співвідношення арабіки та робусти;

  ✔ упаковка: віддайте перевагу скляній банці або герметичному фольгованому пакету. На упаковці обов'язково повинна бути інформація про термін придатності та виробника продукту. Термін зберігання не більше двох років. 

Перевірити якість сублімованої кави найкраще допомагає тест на швидкість розчинення. Кавові гранули повинні повністю розчинятися і в гарячій, і в холодній воді, не утворюючи осаду. І чим швидше вони розчиняються, тим вища якість продукту.

Підписуйтесь на нашу розсилку і групи в соціальних мережах, щоб отримувати більше корисної інформації.



Або приєднуйтесь до її обговорення...