Як вибрати свою ідеальну ступінь обсмажування кави?

Ступені обсмаження кави
Смак кави залежить не тільки від її сорту і купажу, але також від ступеня обсмаження. По-різному обсмажені зерна одного і того ж сорту можуть давати абсолютно різний смак. З цієї статті ви дізнаєтеся про різні види обсмаження кавових зерен, і чим вони відрізняються.
Характеристики кави за ступенем обсмаження
Насамперед необхідно розуміти, що немає певної встановленої системи обсмаження кави - кожен виробник робить так, як вважає за потрібне, орієнтуючись на якість сировини та сорт кави. А ми вибираємо з того, що є в асортименті на полицях магазинів, орієнтуючись на свої переваги. А після цієї статті - і знання.
Є кілька умовних ступенів обсмажування: слабке (світле), середнє і сильне (темне) обсмаження. Залежно від ступеня обсмаження, при переході до більш темного:
-
колір зерен змінюється від світло-зеленого до різних відтінків коричневого і навіть чорного;
-
смак і аромат напою стають все більш насиченими;
-
зникає кислинка, з'являється гірчинка;
-
зникає багатство смаку сортової кави.
Далі розберемо різні ступені обсмаження детальніше.
Світле обсмаження кави
Коричне обсмаження, дуже світле. Для нього беруть тільки високоякісні сирі зерна. Обсмажують їх зовсім небагато, до появи світло-коричневого відтінку, тому зберігається їх натуральний смак і аромат. Готовий напій має яскравий, насичений, злегка кислуватий смак і трав'янистий аромат. Смакує з молоком.
Аналог коричного обсмаження - новоанглійське, для якого беруться висушені зерна.
Середнє обсмаження кави
Американське обсмаження. Його використовують в основному при виробництві кави недорогих марок. Беруть сирі зерна. Смажать їх трохи довше, ніж потрібно для світлого обсмаження. Колір зерен стає неоднорідним, а в смаку готового напою виразніше простежується кислинка.
Міське обсмаження. Універсальний вид обсмаження. Висушені кавові зерна смажать до коричневого кольору і виділення масел. Така обробка надає характерний запах каві та карамельний присмак - готовому напою.
Темне обсмаження кави
Віденське обсмаження. Висушені зерна обсмажуються до диму і темно-коричневого кольору, і появи маслянистості на поверхні. У смаку готового напою майже зникає кислинка, але з'являється гірчинка.
Віденському обсмаженню відповідає повне міське, але для нього беруться свіжі зерна.
Вище обсмаження кави
-
Французьке обсмаження. Це обсмаження сирих зерен до темно-коричневого кольору, коли зерна стають маслянистими й тріскаються. Смак готової кави виходить густий і насичений, тому вона ідеальна для еспресо.
-
Італійське обсмаження. Для нього беруться висушені зерна. Після такого обсмаження вони стають майже чорні, дуже тендітні. У смаку напою відчувається сильна гіркота, при цьому смак самої кави вловити важко. Її частіше використовують для купажування. До речі, саме під італійське обсмаження часто маскують зерна низької якості.
-
Іспанське обсмаження, воно ж неаполітанське. Після нього зерна стають чорними та дуже маслянистими. Смак готового напою - на любителя: досить гіркий, наче перепалений.
Як бачите, кращі смак і аромат притаманні каві світлого і середнього обсмаження. На упаковках кави завжди вказується ступінь обсмаження, від 1 до 5, від найсвітлішого до самого темного, причому цифра 5 позначає французьке обсмаження. Кава останніх двох видів обсмаження вважаються «на любителя», тому знайти її можна лише в спеціалізованих кавових магазинах.
Запам'ятайте і використовуйте цю інформацію, щоб вибирати найкращу каву, і пригощати своїх гостей найсмачнішим і ароматним напоєм!
Підписуйтесь на нашу розсилку і сторінки в соціальних мережах, щоб читати більше корисних матеріалів про каву та чай!